Zoeken
  • Bas Liebeek

Promotie tot we het ook niet meer weten (3/3)

Ooit was hij/zij die gevierde specialist, de beste in het team en onverslaanbaar binnen het eigen domein. Nu leidinggevende en ineens veel minder succesvol…. De uitstekende specialist als middelmatige generalist; misschien wel de resultante van doorgeschoten organisatie vol functiebeschrijvingen, organogrammen en loonschalen. Stop de zinloze promotie en waardeer de specialist in het team! Na de ‘zomerstop’ deze maand drie weken lang een oproep tot (h)erkenning van een sluipend virus onder veel managers.Eerder had ik al aandacht voor het Peter Principle en Rigide Organigrammen. Deze week een focus op de noodzakelijke vaardigheden van een manager. En een bescheiden advies van mijn kant.


Het beste paard van stal...

Management is een vak apart en niet voor iedereen weggelegd. En we lijken het maar niet te leren...


Neem de casus van een uitstekende leraar die alles wist van lesgeven, maar die er niets van bakte als sectorhoofd toen hij ineens medewerkers mocht begeleiden, coachen en beoordelen. Dat is een ander vak en vraagt ook andere skills.

Of de uitstekende salesmedewerker die iedere week alle targets brak. Toen zij eenmaal supervisor werd gingen haar medewerkers gebukt onder haar dictatoriale stijl, enorme prestatiedrang en gebrekkige communicatie.

Tenslotte die geweldige zuster die het altijd uitstekend deed aan het bed, maar toen er ineens roosters gemaakt moesten worden, functioneringsgesprekken in de agenda verschenen en beleidsstukken geschreven moesten worden alles als een kaartenhuis ineenstortte.


Hoe komt iemand toch op die stoel? Het is niet zo gek: goede mensen vallen op. Zij functioneren naar behoren, nemen extra werk aan en kunnen vaak goed omgaan met de werkdruk. Als er dan een (hogere) leidinggevende positie vacant komt wordt er gekeken naar de in-house talentpool. Die interne kanjer krijgt een kans om het te proberen als leidinggevende. En als het niet blijkt te werken dan zien we vaak één van de volgende drie gevolgen:

  1. de persoon in kwestie gaat aan de druk ten onder en stapt uiteindelijk zelf op;

  2. hij/zij wordt ontslagen of nog erger;

  3. de kandidaat met te weinig skills blijft toch maar gewoon zitten in de nieuwe rol met allerlei ondermaatse resultaten tot gevolg!

Management is een vak apart en niet voor iedereen weggelegd.

Zoek het soms wat verder...

Drie weken lang schreef ik over de gekte rondom promotie en de risico’s van het onbelemmerd intern doorschuiven van kandidaten. Ik heb een paar suggesties:

  • Kijk bij een promotie niet enkel naar het niveau van presenteren in de huidige functie, maar maak een objectieve/realistische inschatting van de slagingskans van een kandidaat in de toekomstige positie. Leidinggeven is een vak…

  • Breng flexibiliteit aan in de in de maxima van een loonschaal. Als een medewerker van grote waarde is in zijn of haar rol dan is het prima te verdedigen om die persoon daar goed voor te belonen. De wens om meer te verdienen oplossen door een promotie is nooit een goed idee….

  • Kijk tenslotte voor de manager van morgen niet enkel tussen de medewerkers van vandaag, maar durf hen te behouden in de eigen functie met bijpassende beloning. Die uitstekende leidinggevende kan ook prima van buitenaf of elders uit de organisatie komen.


Door op de juiste manier te investeren in de kennis en kunde van zowel specialisten als generalisten kan iedere organisatie de kwaliteit verbeteren. Laten we samen het virus achter verkapte managementpromotie de wereld uit helpen.PRAAT MEE: Meer weten of doorpraten over dit soort bedrijfskundige vraagstukken? Laat een reactie achter of neem contact op via mijn website!


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven