Zoeken
  • Bas Liebeek

Promotie tot we het ook niet meer weten (2/3)

Ooit was hij/zij die gevierde specialist, de beste in het team en onverslaanbaar binnen het eigen domein. Nu leidinggevende en ineens veel minder succesvol…. De uitstekende specialist als middelmatige generalist; misschien wel de resultante van doorgeschoten organisatie vol functiebeschrijvingen, organogrammen en loonschalen. Stop de zinloze promotie en waardeer de specialist in het team! Na de ‘zomerstop’ deze maand drie weken lang een oproep tot (h)erkenning van een sluipend virus onder veel managers.Vorige week stond ik stil bij het Peter Principle en de effecten daarvan. Daar kunnen we een tweede trend aan toevoegen. Deze week aandacht voor rigide organogrammen en bijbehorende loonschalen in een organisatie. Wie kent ze niet: robuuste salarishuizen met harkjes, schalen, wegingen, jaarlijkse groeifactoren en een nauwgezette functiebeschrijving waar we ECHT NIET van af mogen wijken ☹


Het systeem zegt…

Met een ambitieus werkethos bereiken medewerkers, supervisors en managers regelmatig het maximum in de loonschaal. Er is dan in menig organisatie maar 1 stap naar een hogere schaal met beter salaris, die lease auto of dat grotere kantoor: promotie maken.


Ik roep hier niet per se op tot een drastische vermindering in het management, maar we moeten volgens mij wel blijven nadenken over de waarde van leidinggevenden. Medewerkers hebben profijt van een manager als coach. Een man/vrouw die ondersteuning geeft waardoor anderen hun functie zo goed mogelijk kunnen uitoefenen. Een ‘baas’ die zegt wat en hoe je het moet doen levert veel minder -zo niet negatief- resultaat op volgens mij.


Vraag is dan wat moet prevaleren. Het systeem wat bepaald dat beloning voor kundige medewerkers eindig is op basis van de loonschaal of een organisatie die beloning, coaching en waardering koppelt aan de toegevoegde waarde van het individu?


Man en paard benoemen...

Geef het rigide organigram toch op! Laten we stoppen met de onnodige promotie en leidinggeven niet bekijken als de volgende sport op de carrier ladder, maar als een functie met specifieke functie-eisen. Zouden we dit beter invullen dan blijven specialisten gemotiveerd, worden zij op een juiste wijze beloond en zoeken we voor leidinggevenden vooral naar kundige kandidaten.


Een goed paard is tenslotte niet noodzakelijk ook een goede ruiter…. Volgende week meer!


Er is dan in menig organisatie maar 1 stap naar een hogere schaal met beter salaris, die lease auto of dat grotere kantoor: promotie maken.

PRAAT MEE: Wat denk jij? Zijn de hokjes, laagjes en kaders van het functiehuis met haar schalen en beschrijvingen nog wel van deze tijd?


Ik lees het graag terug in de comments of stuur een direct bericht via mijn website

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven