Zoeken
  • Bas Liebeek

Bijzondere tijden bijzonder goed benut

Bijzondere, bizarre en onwerkelijke tijden… ik heb alle beschrijvingen wel voorbij horen komen de afgelopen weken. Je ziet daarbij, tussen de regels door, ook heel goed de verschillende fases die organisaties/individuen doorgaan: confusie, aanvaarding, adaptatie en acceleratie. Iedereen probeert stap voor stap door de bomen het bos weer te zien.


Confusie

Met name in de eerste weken zag je talloze organisaties ongemakkelijk draaien en schuiven op hun ‘stoel’. Dit was wel even andere koek! Hier had nog nooit iemand mee te maken gehad.


“En wat doe we nu?”

Aanvaarding

Vervolgens kwam bij veel partijen als vanzelf de vraag naar boven “en wat doe we nu?” Stilzitten is tenslotte geen optie. Zo’n crisissituatie vraagt om leiderschap, keuzes maken en overzicht. Het was mooi om te zien hoe de meesten de nieuwe realiteit accepteerden en aan de slag gingen. Super gaaf om daarbij vanuit mijn rol als consultant te kunnen adviseren en assisteren!


Adaptatie

Ondertussen zitten vele organisaties in een fase van aanpassen; heroriënteren, schouders eronder en gas geven. Dat zie ik ook terug in mijn opdrachtenportefeuille. Enerzijds zijn er opdrachtgevers die externe/ingehuurde hulp terugschroeven. Anderzijds zijn er ook tal van partijen die juist nu ondersteuning zoeken. Zij willen een pas op de plaats maken, goed om zich heen kijken, structuur aanbrengen en de (complexe) situatie in kaart brengen. Van daaruit kan er weer doorgepakt worden.


"Organisaties hebben baat bij structuur."

Acceleratie

Zo help ik momenteel organisaties met verschillend bedrijfskundige analyses; denk hierbij aan de herijking van missie/visie/strategie, krachtveldanalyses, SWOT analyses, omgevingsmanagement, stakeholdermapping, het ontwerpen van roadmaps en het uitwerken van actieplannen.

De voordelen van structuur

Het is fijn om met een rugzak vol kennis/ervaring bij opdrachtgevers focus aan te brengen. Natuurlijk zijn het niet de modellen, theorieën of ontwerpen die er voor zorgen dat een organisatie presteert. Het zijn de mensen die het doen! Maar met de genoemde producten op tafel worden leiderschap, communicatie en management wel succesvoller. Organisaties hebben baat bij structuur.

Structuur zorgt voor grip, grip zorgt voor rust en rust zorgt voor vertrouwen. Bijzondere, bizarre en onwerkelijke tijden? Jazeker! Als je het mij vraagt vooral bijzonder leerzaam, bizar dynamisch en onwerkelijk enerverend.


Meer weten? Reageer in de comments of mail me!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven